Woningmarkt & Coronacrisis, de gevolgen

In het derde kwartaal van 2020 zien we, na de uitbraak van de Coronacrisis in april, een duidelijke verhoging van het aantal verkochte woningen. Door deze crisis brengen veel mensen meer tijd door thuis, waardoor het huis belangrijker wordt, en er meer, en andere, eisen aan worden gesteld. Bovendien werd er veel minder op vakantie gegaan, waardoor de focus ook meer gericht wordt op je woonplezier.

Wat zijn de gevolgen op kort- en langer termijn van de Coronacrisis op de huizenmarkt. 

De huizenprijzen stijgen dit jaar met gemiddeld ongeveer 7%. Voor 2021 wordt, ook door factoren die worden bepaald door de Coronacrisis, een stabilisering en mogelijk een daling met ongeveer 2% verwacht.

De vraag naar koopwoningen kan in 2021 afnemen doordat met name starters het moeilijk hebben op de arbeidsmarkt. Ook woningen van de z.g. doorstromers, die terughoudend zijn omdat ze mogelijk hun baan kunnen verliezen, komen minder snel op de markt. De verwachting voor de ontwikkeling van de huizenprijzen is dat die in 2021 met ongeveer 1 procent zullen dalen, en afhankelijk van de crisis, ook nog eens met ongeveer 2,2 procent in 2022. Daarna kunnen de prijzen weer stijgen door het grote woningtekort.

Voor starters, in de leeftijdscategorie van 18 tot 35 jaar is er overigens goed nieuws, doordat ze met ingang van januari 2021 eenmalig geen overdrachtsbelasting hoeven te betalen.

Zoals het zich nu laat aanzien blijft de hypotheekrente op een voor kopers interessant niveau, waarbij onlangs een historisch lage rente van 1,63% voor een 30-jarige hypotheek werd aangeboden.

In alle gevallen, maar juist tijdens deze Coronacrisis blijft een goede makelaar van grote waarde om uw kansen op de markt op deskundige wijze te vergroten.

Schonck, Schul & Compagnie Makelaardij, is u daarbij vanzelfsprekend graag van dienst. Neem contact met ons op via 076 56 56 056 

Deze website gebruikt cookies. Door OK te kiezen of gebruik te maken van deze website geeft u hiervoor toestemming. Kies ‘Instellingen wijzigen’ voor meer informatie.
Annuleren2