Het huis met 222 m2 vloeroppervlak heeft op de begane grond een grote woonkamer met oude schouw met houtkachel en een open woonkeuken met kelder en verdeeld over twee verdiepingen, vier slaapkamers en vier badkamers. Er is op het landgoed een Nederlandse gardien aanwezig.

HISTORIE
Midden in het departement Gard (Occitanië) ligt tussen wijnvelden en garrigue het 13e eeuwse Chateau de Saint Theodorit. Het werd gebouwd als jachtslot en boerderij van de baronnen van Sauve. Naast uitvalsplaats voor de jacht, deed deze mas toen vooral dienst als bron van voedsel, drank en inkomsten. Inkomsten waarmee de edelen van Sauve hun schatplichtigheden aan de Franse koningen voldeden. Een boerenbedrijf of boerenhofstede die volledig op eigen benen stond: eigen gekweekte groenten en fruit, eigen zuivelprodukten, wol en vlees. Eigen ossen-en paardentractie en natuurlijk druivenverbouw en wijnproductie. In later jaren kwam daar de zijdeproductie nog bij. Hiervan rest nog de magnanerie, het bijgebouw waar de zijderupsen groeiden en zijde aanmaakten. Tot in het begin van de vorige eeuw vormde het chateau de voornaamste werkgever van de omringende bevolking. Baronnie en dorp vormden een welvarende eenheid.

In 2000 troffen de Nederlandse kopers het chateau aan in een desolate toestand. Zij zijn zes jaar bezig geweest met een grondige renovatie, niet alleen van huis, stallen en magnanerie, maar ook van tuinen, park, weiden en boomgaarden. Nu is het chateau weer in volle glorie herrezen. Binnen de contouren van de monumentale buitenmuren zijn 7 unieke woningen gecreëerd, variërend in woonoppervlak van 195 tot 240 m2. Met eigen tuinen van 335 m2 tot 735 m2. De prachtige cour, het binnenplein, vormt het rustgevende middelpunt. Hier bevinden zich nog de originele four à pain (de broodoven), de citerne (de waterput) en de pigeonnier (de voormalige duiventoren). Ook de auvent, het unieke overdekte gedeelte van de cour, werd in volle glorie hersteld.

De woning die nu wordt aangeboden bevindt zich in het hoofdgebouw, de maison de Maître. Dit is het oudste deel van de nu bestaande woningen. Samen met de salle de garde stamt het uit het midden van de 17de eeuw. Het bestaat uit een woonkamer met oude schouw, een open keuken en verdeeld over de twee bovenverdiepingen 4 slaapkamers en 4 badkamers. Talrijke oude elementen zijn bewaard gebleven zoals de de schouw, de balken, plafonds en een kelder.

HET HUIS
Via de oprijlaan kom je bij het voorplein van het chateau. Bij binnenkomst door de hoofdingang met prachtige oude deur, valt meteen de oude trap op. Aan de linkerzijde bevindt zich de salle de garde. De salle de garde was de oude wapenzaal, een grote gewelfde ruimte die nu van de bewoners gezamenlijk is. Aan de rechterzijde is de oude voordeur die toegang biedt tot het huis. Je komt binnen in de woonkamer met grote zithoek rondom de haard. Tevens bevat deze kamer een eethoek en een inpandige trap naar de twee slaapverdiepingen. Via een boog kom je in de grote woonkeuken, uitgerust met koelkast, diepvriezer, gastoestel, oven, magnetron en vaatwasser. In de keuken bevindt zich ook de deur naar de kelder.
Op de eerste verdieping liggen aan een lange gang met oude tegels twee slaapkamers met badkamer en suite, beide met douche, wastafel, toilet en veel kastruimte Op de tweede verdieping zijn ook nog twee slaapkamers met ieder een eigen badkamer met douche, toilet en wastafel. Daar is ook nog een extra woonkamer met keukenblokje. Handig voor gasten! Tevens bevindt zich hier de wasmachine.

HET LANDGOED
Het totale landgoed beslaat elf hectare, waarvan ongeveer twee hectare eigendom is van de vereniging van eigenaren (“la Copropriété Le Château de Saint Théodorit” ofwel de copro). Ieder huis heeft een terras en een stuk tuin ter beschikking. De tuin van deze woning heeft een oppervlakte van ongeveer 480 m2, waarvan ongeveer 50 m2 terras.

Op het landgoed vind je verder voor gezamenlijk gebruik een verwarmd zwembad van 7 bij 15 meter dat is gevuld met water uit de eigen bron. Er is een jeu de boules-baan en een amandel- en olijven-boomgaard. Sinds 2020 wordt zelfstandig de elektriciteit opgewekt door middel van zonnepanelen. Vooraan op het terrein voor de poort bevindt zich de woning van de gardien van het landgoed. Hij onderhoudt het landgoed, controleert regelmatig alle woningen en verricht op verzoek werkzaamheden voor de bewoners.

ALGEMEEN
Alle huizen zijn zeer solide (op Nederlandse wijze!) opgeknapt. Alle huizen hebben een alarmsysteem, brandbeveiliging en er is een goede wifi/internetverbinding aanwezig. Sommige bewoners wonen permanent op het landgoed. Voor andere is het een vakantiewoning.

Als eigenaar van de woning wordt u lid van de copro. De bijdrage aan de copro bedraagt € 6.600,- per jaar. Hiervan worden onder meer betaald: het onderhoud van het landgoed en alle gemeenschappelijke delen, het onderhoud en vervanging van installaties en gereedschappen, de premie opstalverzekering voor het gehele chateau, het maaien van het gras van ieders tuin en het onderhoud van het zwembad, de jeu de boules baan en de buitenkant van het chateau (denk aan schilderwerk). Deze werkzaamheden worden door de gardien uitgevoerd, die ook het huis beheert bij afwezigheid.

OMGEVING
Het landgoed ligt aan de voet van de Cevennes en is omgeven door wijngaarden en veel groene heuvels waar je eindeloos kunt wandelen en fietsen met prachtige historische dorpjes (Sauve, Vézénobres) met de bekende Franse markten. De oude steden Uzès en Nîmes liggen op een half uur rijden, Montpellier met de luchthaven ligt op 3 kwartier rijden. Vrijwel naast de deur van het chateau is een dorpskruidenier met koffieterras, waar ook dagelijks verse baguettes en croissants te verkrijgen zijn. Supermarkten, winkels, huisarts, apotheek, dierenkliniek etc. zijn aanwezig in Quissac (7 km) en Lédignan (4,5 km).

Mocht u geïnteresseerd zijn dan kunt u contact opnemen met ons kantoor. Wij kunnen u dan nog meer informatie geven en u doorverwijzen naar de eigensite en een filmpje.

Kenmerken

Overdracht

Koopprijs
€ 565.000,- k.k.
Object aanmelding
In verkoop genomen
Status
Beschikbaar
Aanvaarding
in overleg

Bouw

Huidig gebruik
Woonruimte
Bouwvorm
bestaande bouw
Bouwjaar
1650

Oppervlakte & inhoud

Gebruiksoppervlakte woonfunctie
222 m2
Gebruiksoppervlakte overige functies
24 m2
Externe bergruimte
480 m2
Inhoud
800 m3

Indeling

Aantal verdiepingen
3
Aantal kamers
6
Aantal slaapkamers
4
Voorzieningen
mechanische ventilatie, satellietschotel, alarminstallatie, rookkanaal, zwembad

Plan uw bezichtiging

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.